Ryddeprosjektet

Jeg var han som kunne svømme før jeg kunne gå, og var to uker gammel første gang jeg var på båtferie med familien. Jeg er oppvokst rundt sjøen og nysgjerrigheten for det som beveger seg under overflaten har alltid vært der. Pappa var en ivrig dykker da jeg var liten, og det var selvfølgelig også en pådriver til at jeg tidlig testet ut dykking og fridykking.
Fridykkingen har hele tiden appellert mest til meg, og når jeg trekker på meg fridykkerutstyret og hopper i sjøen finner jeg alltid roen. Det handler om å slappe av, senke pulsen og ta seg god tid. Det er mitt fristed.

Jeg ble som mange andre unge gutter hekta på undervannsjakt. Det betyr at man tar med seg en strikkharpun i sjøen og drar på jakt etter fisk som man kan få med seg jeg til middagsbordet. Dette er en aktivitet jeg verdsetter høyt av flere grunner. Jeg ser på det som den mest bærekraftige og selektive form for fiske man finner. Det er krevende og byr på store naturopplevelser, der jeg kommer i kontakt med noen instinkter jeg vanligvis ikke kjenner på. Det å komme tomhendt hjem er heller ingen skam, for det er turen i seg selv som betyr noe.

På fridykkerturene kommer jeg ofte over ting som ikke hører hjemme i sjøen. Det er typisk plastbiter som svever fritt i vannmassene, store bildekk på bunnen, taurester i fjæra eller vanlig husholdningsavfall som ikke har funnet veien til søppelbøtta. Over tid har jeg bygget opp et sterkt engasjement for å prøve å gjøre en forskjell. Det begynte med en regel for meg selv der jeg alltid skulle ha med mer avfall enn fisk hjem fra jaktturene mine.
Det ble fort til at jeg endte opp med mer og mer avfall, og mindre og mindre fisk. Plutselig dro jeg på rene ryddeturer.

Da OL ble utsatt på grunn av pandemien og jeg ble sendt hjem til Ålesund uten mål og mening markerte det startskuddet på ordentlig for ryddeengasjementet. Jeg begynte med daglige ryddeturer og startet en spleis der folk kunne bli plastfaddere. I praksis vil det si at jeg rydder 1kg avfall for hver 10kr jeg får inn via spleisen og viser bilde av «fangsten» til den som donerer. Sommeren 2020 ryddet jeg syv tonn avfall på denne måten. Jeg har opprettet en ny spleis for 2023 med samme konsept, så om du kunne tenker deg å bli med kan det gjøres HER.

Den nye landslagstreneren kjører et opplegg der vi trener beinhardt seks dager i uken før vi får søndagen fri. Dette har blitt ryddesøndager for min del. Jeg benytter anledningen til å invitere alle fridykkere jeg kjenner til å bli med å rydde. Hvem som helst kan bli med og jeg bruker fridykkerklubben Spearos Oslofjord som rekrutteringsportal. Jeg har gjort en avtale med Løvås Transport som henter det vi finner på ryddeaksjonene i Oslo, så er det enkelt og greit å bare peke på kartet og rydde et nytt sted hver gang. I 2022 ryddet vi over 10 tonn på 21 ryddeaksjoner. For denne innsatsen mottok Spearos Oslofjord Oslo Kommunes Miljøpris, og jeg fikk Ålesund Kommunes Miljøpris. Målet for 2023 er å rydde enda mer!


Har du lyst til å prøve fridykking?
Jeg jobber som fridykkerinstruktør og skal holde introduksjonskurs på følgende datoer i 2023:
Oslo: 12. mars, 30. april, 16. juli, 1. oktober, 8. oktober og 15. oktober
Ylvingen: 11.-14. juli (Arrangør er Himmelblå Brygge)
Naustholmen: 28. september-1.oktober (Arrangør er Naustholmen)
Flere datoer kommer
Påmelding til kursene mine og de andre flinke frivannslivinstruktørene finnes HER.